Още лекарства без рецепта в Англия

От 31 януари 2024 г. хиляди фармацевти в Англия ще могат да преглеждат и предлагат лечение на пациенти, без да е необходима рецепта от личен лекар за 7 често срещани медицински проблеми.

Всички живеещи в Обединеното кралство знаят, че в аптеките се продават относително неголям брой лекарства без рецепта. Това създава проблеми на доста хора, особено когато имат затруднения да стигнат до личния си лекар по една или друга причина.

Повечето аптеки в Англия от днес ще могат да предлагат лечение за седем често срещани заболявания, без да е необходимо пациентите да имат рецепта от лекар.

Кои са тези заболявания?

•Синзуит (Sinusitis)
•Възпалено гърло (Sore throat)
• Болки в ушите (Earache)
• Инфектирани ухапвания от насекоми (Infected insect bites)
•Импетиго (кожна инфекция – Impetigo)
•Херпес зостер (Shingles)
• Неусложнени инфекции на пикочните пътища при жени под 65 години ( Uncomplicated urinary tract infections – UTI – in women under 65)

NHS England каза, че повече от девет от 10 обществени аптеки в Англия – общо 10 265 – ще предлагат тази здравна услуга по схемата Pharmacy First.

Целта е хората да получат нужните грижи от повече места и да се освободят 10 милиона посещения при общопрактикуващ лекар годишно. Обединеното кралство има застаряващо население, като повечето западни страни и това създава трудности пред системата на здравеопазването.

Повечето хора имат местна аптека на 10-15 минути пеша от дома си, често това са няколко аптеки. Това ще предостави много повече места за достъп до лечение на тези заболявания.

Според друг план, обявен преди 2 месеца, милиони жени получиха възможност да си вземат противозачатъчни от аптеката, без да ходят при джипито си за рецепта. И в двата случая преценката на това, кое лекарство е най-подходящо, ще се извършва от квалифициран фармацевт в аптеката.

Новината е подготвена от Мария Томпсън по материали от печата в Обединеното кралство.
31.01.2024

Контакти

Социални мрежи

Работно време с клиенти