Как да си върна таксите или данъците?

Как да си върна данъците?“ или „Как да си върна таксите?“ – това е много често задаван въпрос.

Под „такси“ хората обикновено разбират удръжките от заплатата им.  Удръжките под името „такси“,са обикновено осигуровки и данъци.

Какво можем да поискаме да ни бъде върнато?
❌Осигуровките не могат да бъдат възстановявани или „връщани“. Дори и при заминаване в друга страна, те остават в осигурителната система на страната, в която сте работили. Въз основа на тях се получава държавна пенсия.
✔️Данъци могат да бъдат връщани, но не всички. Можем да получим обратно само тези данъци, които сме „надплатили“, т.е. сме платили в повече от необходимото.
Какво означава това?

„Надплатени данъци“ имаме тогава, когато сме платили за данъци повече, отколкото е трябвало. Или ако сме платили някаква сума за данъци, а през тази година не е трябвало да плащаме изобщо.

Кога най-често има данъци за връщане?
  • Ако не сме достигнали облагаемия минимум за данъчната година. За данъчната година от 6 април 2021 до 5 април 2022 той беше от £12570. Може да не сме работили през цялата година или да сме работили малко часове на седмица.
  • Може да сме платили повече данъци, отколкото е трябвало, по различни други причини – най-често поради неправилен данъчен код.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: В някои случаи може да има неоправени данъци от предишни години – както в плюс, така и в минус.

Кога се разбира има ли данъци за връщане?
След края на всяка данъчна година (5 април) HMRC (Агенцията по приходи и митници на Обединеното кралство или „данъчното“) прави изчисления на платения данък от всички данъкоплатци. Изчисления се правят за всеки, който е работил като нает от работодател и те са готови обикновено между юни и ноември.
Ако се окаже, че има надплатен данък, той може да бъде върнат по два начина:
  • Чрез заплатата или чрез други плащания от държавата: ако продължаваме да работим при работодател и сумата за връщане не е много голяма, HMRC често променя данъчния ни код така, че да ни удържат по-малко данък, докато ни възстановят сумата. В много случаи хората не усещат, че сумата им е върната по този начин, особено ако заплатата им без друго не е една и съща всеки месец.
  • Ако сумата за връщане от надплатени данъци е по-голяма, HMRC може да изпрати писмо с калкулацията на домашния ни адрес и чек за тази сума. Тези писма пристигат между юни и октомври всяка година.
Как да разберем дали HMRC e направила нашето изчисление?

Ако имаме регистрация в гов.юк с потвърдена самоличност, може да проверим там. Когато HMRC направи нашето изчисление, ще се появи надпис дали сме платили точно колкото трябва, дали има сума за връщане или за доплащане. Ако има за връщане и видим навреме това съобщение, можем да изискваме сумата да бъде платена направо в банковата ни сметка. Ако не видим навреме това съобщение и имаме сума за връщане, ще я получим с чек малко по-късно.

Накратко казано, ако продължаваме да работим в Обединеното кралство, в повечето случаи не се налага да правим нищо, за да получим обратно тези данъци, които сме надплатили. Необходимо е да предприемем нещо, ако смятаме, че ни удържат повече данъци, отколкото е нормално и няма основателна причина за това.
А ако напуснем Обединеното кралство?
  • Ако прекратим работа в Обединеното кралство и заминем за друга държава, без да имаме планове да се връщаме обратно през същата данъчна година, тогава има основание да направим искане да ни бъдат върнати надплатените данъци. В този случай ще ги получим с чек на адреса си в другата страна. Може да поискаме да ги платят на посочено от нас друго лице.
  • Ако все още живеем в Кралството, но не работим, не получаваме помощи и не планираме да започнем работа до края на следващата финансова година (следващият 5 април), също може да се налага да подадем искане за връщане на надплатените данъци.
  • Ако работим като самоосигуряващо се лице (self-employed), не се налага да правим нищо допълнително. Надплатените данъци получаваме, след като подадем данъчна декларация (tax return).
За съдействие за връщане на данъците, ако напускате Обединеното кралство, натиснете тук. 
————————————————————————–
Тази публикация е подготвена от #MariaThompson на 8 април 2022 г.
Ако материалът Ви е бил полезен, харесайте го, споделете го и следете следващите ми публикации.
За лични консултации, натиснете тук: https://tinyurl.com/M-T-Konsult
За друго съдействие, свързано със социални помощи, майчинство и други обезщетения, както и пенсии, проблеми със социални служби, с доставчици, договори и други услуги – свържете се с  с Мария Томпсън на имейл [email protected] и на 079 202 00 707
Уебсайт на Help4bg: https://help4bg.co.uk/

Контакти

Социални мрежи

Работно време с клиенти